MasterSecurity | Masuratori PRAM

 

Verificarea PRAM reprezinta masurarea rezistentei de dispersie a instalatiei de impamantare si a paratrasnetului cu aparat special pentru acest scop. Aparatul trebuie sa fie verificat periodic de metrologie autorizata. Periodicitatea verificarii PRAM este prevazuta de legislatie (o data pe timp uscat si o data pe timp umed).

Verificarea Periodica a Instalatiilor Electrice trebuie executata la intervalele de timp prevazute in normativele tehnice ce reglementeaza domeniul instalatiilor electrice executate in cladiri, iar prin aceasta putem evita situatii periculoase.

Verificarea periodica a instalatiilor electrice (PRAM) este necesara, deoarece toate instalatiile se deterioreaza din cauza unui numar de factori cum ar fi:

 • incarcare excesiva a circuitelor,
 • uzura echipamentelor,
 • coroziune,
 • imbatranirea izolatiilor (izolatia cablurilor),
 • contacte imperfecte,
 • sau dupa caz improvizatii.

In urma verificarii PRAM se intocmeste un buletin de verificare PRAM care cuprinde:

 • conditiile de masurare,
 • tipul aparatului folosit la masuratoare si clasa de precizie,
 • numele executantul si locul masurarii (acestea fiind necesare la controalele efectuate de Protectia Muncii, Protectia Consumatorului si Pompieri),
 • copie dupa certificatul metrologic al aparatului folosit la masurare,
 • copie dupa autorizatia ANRE care da dreptul emitentului sa emita buletin PRAM.

In cazul in care valorile masurate nu corespund normelor, instalatia prezinta pericol de electrocutare iar paratrasnetul nu mai prezinta siguranta impotriva incendierii in caz de trasnet, iar firma noastra va emite un raport cu masuri. Pentru evitarea evenimentelor nedorite putem remedia problemele contracost si executam reverificare PRAM. In consecinta, legislatia prevede ca instalatiile electrice trebuie sa fie mentinute intr-o stare corespunzatoare de siguranta, iar pentru aceasta ele trebuie sa fie inspectate si testate periodic.

Verificarile PRAM cuprind o serie de masuratori pentru: rezistenta de izolatie, impedanta de bucla, rezistenta de dispersie a prizelor de pamant, continuitatea centurii de impamantare.

In urma analizarii acestor masuratori se emit rapoarte de incercari pentru instalatia verificata, rapoarte care certifica starea instalatiilor si echipamentelor electrice.

Prin verificarea PRAM periodica se previne electrocutarea personalului care utilizeaza instalatia electrica si a echipamentului de lucru, precum si incendierea cladirilor si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice.


 

Tehnicieni calificati UltraMaster folosesc echipamente de ultima generatie pentru efectuarea masuratorilor PRAM, fiind dotati cu truse speciale:

 

Trusa de mentenanta preventiva ce contine multimetru digital True RMS, kit de masurare prize de pamant si termometru cu infrarosu si camera foto incorporata Trusa detectie si diagnoza cablu ce contine aparat de masurare rezistentei izolatiei, multimetru digital si detector fara contact de tensiuni si cabluri

Ultra Master Pro dispune si de laborator propriu cu echipamente de ultima generatie, avand statie de lipit/dezlipit, soldering iron low voltage 24v, 100 W, osciloscop, sursa de alimentarare, analizor de spectru portabil si generator de semnale 2 CH, ARB/FUNC, 25 MHZ.

 

Nu exista produse in aceasta sectiune